Lång Tokyo fakta!

Tokyo


Tokyo är Japans huvudstad och en av världens största städer, befolkningsmässigt, med sina dryga 8 miljoner invånare. Hela storstadsområdet omkring Tokyo - Stortokyo - har över 35 miljoner invånare totalt, och det är ett av världens folkrikaste storstadsområden. Trots att Japans befolkning faktiskt sjunker ökar Tokyos befolkning.
Tokyo, Shinjuku

Ekonomi

Tokyo var världens dyraste stad fram tills år 2005.
Tokyo är ett internationellt viktigt ekonomiskt centrum, och flertalet av världens största investmentbanker och försäkringsbolag har sina huvudkontor här. Många japanska företag inom transport, media och tillverkning har sina huvudkontor i Tokyo.
Tokyobörsen är världens näst största börs, sett till aktievärdet, endast passerat av New York Stock Exchange.

Klimat

Tokyo har varma somrar och milda vintrar med köldknäppar. Tack vare sitt läge vid Stilla havskusten har Tokyo ett mildare klimat jämfört med andra städer i världen på samma breddgrad. Medeltemperaturen för den kallaste månaden, januari, är +5,8 grader. Den varmaste månaden är augusti med en medeltemp på +27,1 grader. Den totala årsmedeltemperaturen är +15,9 grader.
I genomsnitt kommer det 1 466 mm nederbörd per år, mest på sommaren, mindre på vintern (september: 208,5 mm, januari 48,6 mm). Snöfall förekommer sporadiskt, men förekommer i stort sett varje vinter.

Shopping

Tokyo är en av världens största städer, och givetvis finns här ett gigantiskt utbud för den som är shoppingsugen. I Ginzadistriktet finns många kända varuhus, bland annat Mitsukoshi som till och med har en egen tunnelbanestation. Seibu är ett av de modernaste varuhusen i Tokyo och där finns det en hel del nytänktande. Andra varuhus väl värda ett besök är Takashimaya och Wako (med ett otroligt utbud av klockor!). Det fungerar utmärkt att promenera mellan alla dessa depatos(varuhus).
Är du ute efter audio- och videoartiklar rekommenderas ett besök på Wave som har flera våningsplan med sådana artiklar.
Om du köper hemelektronik (och annan elektronik med för den delen), tänk då på att kontrollera så att du får en exportversion eftersom man använder 110 volt i Japan.

Yurikamome

Yurikamome är ett helautomatiskt transportsystem som styrs av datorer. Fordonen går på betongbanor en bit ovanför marknivå. Yurikamome är vare sig tåg eller spårvagn, eftersom fordonen går på gummihjul. En populär tur är från Shimbashi-stationen till Odaiba-distriktet över Regnbågsbron, Reinbō Burijji, vilken bjuder på magnifik utsikt över Tokyobukten.
Tokyo Station

Tokyo Station

Tokyo Station (東京駅 Tokyo-eki) är den största järnvägsstationen i Japan, mätt i antal tåg per dag - över 4 000 tåg passerar stationen varje dag. Mätt i antal passagerare per dag är dock stationen endast den åttonde största.
De flesta Shinkansen-linjer passerar genom denna station, så gör även många regional- och lokaltåg och även tunnelbanan, (Tokyo Metro).
Stationsbyggnaden på fotot härstammar från 1914 och ligger på stationens västra sida.

Shinjukustationen

Shinjukustationen (新宿駅) är världens mest använda järnvägsstation, mätt i antalet passagerare per dag. Under 2006 passerade i snitt 3,52 miljoner passagerare per dag Shinjukustationen. Räknar man ytan på stationen är Shinjukustationen världens näst största, efter stationen i Nagoya. Stationen är navet i pendlingen mellan Tokyos centrala och västra stadsdelar.
(källa)

Kommentarer
Postat av: MYMiC

Waaaaaaaaaao alltså åh :D tokyo!!

dampar sönder * XD



längtar tills jag ska åka iväg från äckliga lilla umeå oc htill japan :o haha :D

2011-01-15 @ 16:11:29
URL: http://mymic.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0